ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΚΟΡΙΚΙΣΤΑ ΣΥΔΕΝΔΡΟΣ

-Από το βουνό Καταβόθρα (1752μ.) που βρίσκεται νότια πήρε το όνομά του το χωριό. Το πρώτο όνομά του Σύδενδρος, μετέπειτα Κορίκιστα κι από το 1928 Καταβόθρα. Γενέτειρα του πρώην βουλευτή Ευρυτανίας Αθανάσιου Παναγιωτόπουλου. Η Καταβόθρα σήμερα, φαντάζει ένα ερημικό χωριό με ελάχιστους κατοίκους.

-(Το λάθος που κατά την άποψή μου σήμερα πολλοί ερευνητές κάνουν πάνω σε πληθυσμιακά θέματα, είναι ότι στηρίζονται σε επίσημες πηγές της κάθε περιόδου. Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά και ο λόγος είναι, ότι ο Ευρυτάνας δεν εμπιστευόταν τον κρατικό υπάλληλο "εισπράκτορα", που μόνο "μετρούσε", για εισπρακτικούς και μόνο λόγους. Η πλειοψηφία "δεν υπήρχε", με αποτέλεσμα λάθος εκτίμησης).

-Αναγκαία η παρένθεση, γιατί στην περίπτωση της Καταβόθρας, μπορεί να υπολογιστεί σφαιρικά από την έκταση της κατοικήσιμης περιοχής. Εδώ λοιπόν στην Καταβόθρα, μπορείς να υπολογίσεις ένα τεράστιο αριθμό κατοίκων προ ενός αιώνα π. χ. άνω των 3000 με όλους τους διάσπαρτους συνοικισμούς - οικισμούς του. Βορείως και σε κοντινή απόσταση από το χωριό, υπάρχουν λείψανα αρχαίου χωριού, που αποδεικνύει την ύπαρξή του από πολλά χρόνια πριν.

-Η Καταβόθρα απλώνεται σε μεγάλη έκταση. Από βορά προς νότο, οι συνοικίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου. Συνέχεια η "Λαΐνα", οι "Καρυές" και τα "Γκριζοστρεμενναίϊκα". Οικισμοί επίσης του χωριού, βόρεια τα "Κατσδαίϊκα" με τον Άγιο Χριστόφορο. Νότια και κατά μήκος του Παναιτωλικού όρους, η Αρέντα με το Λάπατο, ο Τρόχαλος, η Τρικουκιά και η Μεγάλη Βρύση.

-Πολλά θα μπορούσα ακόμα να γράψω, αλλα η λέξη ομορφιά, χάνει την αξία της σε τούτα εδώ τα μέρη. Αν και "αφιλόξενα", φαντάζουν σαν "σειρήνες" που θες να σταθείς, σταματώντας το χρόνο και να απολαύσεις την κάθε στιγμή.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 σχόλια:

  1. Το χωριό στους χάρτες της οθωμανικής αυτοκρατορίας του 1501 αναφέρεται <>. Και ανήκε στην επαρχία Τιρχάλων σημερινά Τρίκαλα.
    Εξ' ου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνέχεια του ως άνω οι κάτοικοι ονομάσθηκαν γκρουστιανοι.

      Διαγραφή
    2. Το κενό αναφέρεται ως γκρουστιτς.

      Διαγραφή