TA EYΡΥΤΑΝΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ


Τα τελευταία χρόνια καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια να ενημερώσουμε αντικειμενικά και ολόπλευρα την ευρυτανική κοινωνία για το εφιαλτικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού, που μεθοδευμένα και υπό καθεστώς μνημονιακών πολιτικών, μεταβάλλεται από κοινωνικό αγαθό, σε βιομηχανικό υπερκέρδος με τα Μικρά Υδροηλεκτρικά έργα (ΜΥΗΕ) να αθροίζονται σε κλίμακα καταστροφική για τις αντοχές των ορεινών ρευμάτων και ποταμών της Ευρυτανίας.

Στους εν λειτουργία ΜΥΗΣ στην Ευρυτανία, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου οι εταιρίες, επιδιώκοντας πάντα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, παραβιάζουν τους Περιβαλλοντικούς Όρους, που από τις αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν τεθεί κατά την διαδικασία έγκρισης και αδειοδότησης, δεν αφήνουν να περνάει η ελάχιστη οικολογική παροχή νερού που εξασφαλίζει την επιβίωση της ζωής στο ποτάμι, ιδιωτικοποιούνται το νερό και κατά το δοκούν δεν εφαρμόζουν νόμιμες συμφωνίες άρδευσης, ώστε να μπορούν να ποτίζουν οι ντόπιοι κάτοικοι τα χωράφια τους, και δεν φροντίζουν να επαναφέρουν το τοπίο στη προηγούμενη κατάστασή του, αφήνοντας μπάζα σε μεγάλες επιφάνειες και αγωγούς εμφανείς.

Το νερό των ευαίσθητων, λόγω γεωφυσικών συνθηκών, ποταμών της ορεινής ζώνης, εύκολα μολύνεται ακόμα και από ελάχιστη ποσότητα ορυκτέλαιου που γίνεται εμφανής στην έξοδό του νερού από το στρόβιλο της εγκατάστασης, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, ακόμα και στο ελάχιστο, καταδικάζει την ιχθυοπανίδα σε εξαφάνιση, καθώς είναι γνωστό ότι η πέστροφα αναπαράγεται στα κρύα νερά των πηγών.

Έχει παρατηρηθεί ότι η δέσμευση των νερών για κάποια χιλιόμετρα, επιδρά αρνητικά στις κατάντι πηγές, αφού με το νερό του ρέματος που κυλάει υπόγεια αυτές τροφοδοτούνται, και παράλληλα η βλάστηση στο κομμάτι του ρέματος που μπαίνει στον αγωγό προσαγωγής υποβαθμίζεται, όπως και η παραποτάμια ζώνη στο σύνολό της.
Με όλα τα παραπάνω, έχουμε μία σαφή υποβάθμιση του φυσικού τοπικού κεφαλαίου κάθε περιοχής, ώστε εύλογα να προκύπτει η αμφισβήτηση του ισοζυγίου κόστους – οφέλους για την κάθε μια από τις υπό αδειοδότηση ή ήδη αδειοδοτημένες επενδύσεις στα γεωγραφικά όρια του νομού μας.

Οφείλει η κάθε τοπική κοινωνία και η ευρυτανική στο σύνολό της, να αναρωτηθεί και να απαντήσει σε ερωτήματα που πηγάζουν από το συνταγματική μας υποχρέωση της διαφύλαξης και της αειφορικής διαχείρισης του φυσικού πλούτου των ποταμών.

Δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε τη συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας, Ευρωπαϊκής και Εθνικής, που προβλέπει την αναλυτική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και τη διαβούλευση επί των όρων και των στοιχείων των υπο αδειοδότηση έργων.

Οι ευθύνες είναι βαριές και αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον τρόπο που επιλέγουν οι αυτοδιοικητικοί αντιπρόσωποι να διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των ντόπιων στη διαχείριση της γης και των νερών τους. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το Υδροηλεκτρικό έργο ΜΥΗΕ που εκτελείται στην περιοχή Άγιος Νικόλαος του Αγιατριαδίτικου Ρέματος στην κοινότητα Δομιανών. Η τοπική κοινωνία δεν αποφάνθηκε ποτέ. Δεν έχει ενημερωθεί για τα τεχνικά και λοιπά στοιχεία του έργου, παρά το ότι έτυχε της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του με την α.π.3245/21-12-2010 απόφαση του Νομάρχη Ευρυτανίας. Οι κάτοικοι στους Δομιανούς δεν γνωρίζουν ότι η άδεια μεταπωλήθηκε από την πρώτη κάτοχο εταιρεία σε άλλη, που εκτελεί σήμερα το έργο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ζώνη που ο Δήμος Καρπενησίου πρόσφατα έχει χαρακτηρίσει, λόγου του ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους της, ύδατα αναψυχής σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τους ορεινούς αυτούς τουριστικούς προορισμούς.

Η τοπική κοινωνία δεν γνωρίζει ότι η εταιρεία ιδιοκτήτης του έργου έχει κληθεί σε απολογία, ύστερα από αυτοψία του σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ !!!
Το Δασαρχείο Φουρνάς, που είναι επιφορτισμένο με το βαρύ ρόλο της επιτήρησης της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων του έργου, γνωρίζει ωστόσο, ως αποδέκτης της Έκθεσης ελέγχου της τήρησης των Π.Ο. των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (αριθ. Πρωτ. οικ.1809/8-7-2015) , όπως και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας και της Περιφέρειας, ότι έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις ακόμα και στο ύψος στέψης του κατασκευασθέντος φράγματος που μετρήθηκε στα 2,50μ κατά παράβαση της Περιβαλλοντικής Έκθεσης που προέβλεπε το ύψος της υδροληψίας να είναι 1,90μ !!!!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και η Δ/νση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Καρπενησίου θα εργαστούν ως οφείλουν στην κατεύθυνση της αειφορικής και ορθολογικής διαχείρισης και διαφύλαξης του φυσικού κεφαλαίου των ποταμών που είναι και εθνικό κεφάλαιο της πατρίδας μας που δοκιμάζεται.

Εξάλλου τα μικρά υδροηλεκτρικά, όπως συνηθίζεται να ονομάζονται παρά το ότι η ισχύς του καθενός διαφέρει, εφόσον δεν έχουν ταμιευτήρα νερού και αντλιοστάσιο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ενεργειακά ως μονάδες αιχμής ούτε αντλησιοταμίευσης, ενεργειακό δυναμικό που προσφέρουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της πατρίδας μας έτσι που να χαρακτηρίζονται νευραλγικής σημασίας για το ηλεκτρικό δίκτυο και την εθνική ενεργειακή πολιτική εδώ και δεκαετίες. Η συμβολή του υδροδυναμικού στοιχείου της Ευρυτανίας από της δεκαετία του ‘ 60 έως και σήμερα, στην Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική είναι τεράστια και σίγουρα πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, τόσο των ενεργειακών μας αναγκών τόσο ως δημογραφικό σύνολο, όσο και της φέρουσας ικανότητας του υδρολογικού μας δυναμικού.

Αποτελεί εθνική ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, μετά από ικανή και ουσιαστική διαβούλευση, όπου θα έχουν κληθεί να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς του κοινωνικού ιστού (κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, σύλλογοι, κ.α.) να αποφασίζουν (και όχι απλά να εισηγούνται) την πραγματοποίηση ή όχι του έργου.

Καλούμε τους τοπικούς προέδρους, τους συλλόγους και τον κάθε ενεργό και συνειδητοποιημένο πολίτη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει ουσιαστική ενημέρωση και υπεύθυνη θέση για το νερό και τη διαχείρισή του σήμερα, έτσι που να είναι υπερήφανος για το τι παραδίδει στη γενιά του αύριο.

Για την Κίνηση Πολιτών

Λάππα Βασιλική Εκπαιδευτικός
Περσεφόνη Τσιμάκη
Άννα Ματθαίου
Μανώλης Κοπανάκης
Γιώργος Τάσιος

Πηγή: http://www.evrytanikospalmos.gr/
Share on Google Plus

About ;-)

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου